Национален Земеделски Регистър

Обработването на земята изисква усилия

Обработването на земята изисква усилия

Днес за да обработим земята се изискват усилия. Необходими са трактори и плугове, както и други видове машини и приставки за да можем да извлечем максимумът от земята, с която разполагаме. Това разбира се днес може да създава трудности предимно от финансов характер за земеделците, защото този род техника далеч не е евтин. В същото време преди векове нашите предци са срещали не по-малко трудности, когато са отивали на полето, но те са били от различно естество. Ако по онова време е можело да отидеш при местният дърводелец и да му поръчаш плугове, а след това да ги закачиш на добитъка и да започнеш оран, то времената са ограничавали значително земеделците и факта, че е липсвала модернизация на техниката за оран с векове е оказвала своето влияние.

Плугове са се ползвали още от зората на човечеството с цел по-лесната и бърза обработка на земеделската земя. В същото време обаче земята на различните места е различна, като тя може да бъде по-мека и глинеста, а също така и твърда. Освен това климатичните условия също могат да окажат влияние. Това през годините е създавало редица проблеми, като например меката почва в Щатите е била причина земеделците да почистват плуговете на всеки 20-30 минути, защото по тях е полепвала пръст. В същото време твърдата и трудна за обработване земя е била истинско предизвикателство за земеделеца, който е разполагал само с един или два коня например. Конете се затруднявали да орат твърдата земя и се е налагало да им се дава почивка на всеки десет минути.

С течение на времето и най-вече с развитието на човешката инженерна мисъл по време на индустриалната революция плугове започнали да се използват все по-често за обръщане на земята, а те на свой ред се модернизирали много. Най-вече за по-широкото им използване допринесли първите парни трактори. На тях можело да се закрепят плугове, като това позволявало обработката на твърда почва. В същото време и самият плуг претърпял промени, като той станал стоманен, а това позволявало да се оре по-бързо, а по него да не полепва мека почва.

Днес благодарение на тази еволюция земеделците са привилигировани и значително улеснени. За да бъдете конкуретно способни, възползвайте се и вие от тази привилегия в лицето на висококачествените плугове MASS, които са произведени, за да бъдат от полза и в услуга на земеделците. С тяхна помощ сами ще се убедите, че обработката на земята ще бъде в пъти по-бърза и лесна.

Подобни