Национален Земеделски Регистър

Ловико Лозари ЕАД – гр.Сухиндол

Категория: Винопроизводители


Населено място: Сухиндол


Адрес: ул. "Росица" 156,


Телефон: +359 6136 2411


Факс: +359 610 55520


Имейл: d.spasov@lovico.eu


Интернет страница: http://lovico.eu/bg/home

За насГалерияЗапитване

„…Винарна Сухиндол, основана през 1909 година и една от най-старите в страната, е винарната образец на България и показва забележителен динамизъм през последните години … и през всяка от тях ставахме свидетели на създаването на нови вина от най-висока класа…”

(из книгата WINE на André Dominé)

За милиони ценители на вино в десетки държави по целия свят името ЛОВИКО СУХИНДОЛ е свързано с техния първи досег и откриване на магията на българските вина.

От самото си основаване през далечната 1909 година винарна ЛОВИКО СУХИНДОЛ се е превърнала в една от основните движещи сили на българската винарска промишленост и остава такава и до днес. Благодарение на нейните усилия и качество е направен пробивът към световните пазари за българските високачествени вина. Като един от водещите износители, с история на износа от 1914 година насам в над 40 държави на 5 континента, винарната изнася над 4 милиона бутилки бели и червени вина годишно. Специализирана е в производството на вина от сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Мавруд, Сира, Каберне Фран, Мускат, Совиньон Блан и други, както и от емблематичния местен сорт Гъмза. ЛОВИКО СУХИНДОЛ отглежда около 3000 декара собствени лозя, а също така договаря закупуване на грозде от множество традиционни местни лозари, с което подпомага икономиката на региона и изпълнява отговорността си към обществото.

Работейки по специфични проекти, през последните няколко години ЛОВИКО СУХИНДОЛ възстанови старите сухиндолски традиции за производство на висококачествени бутикови вина чрез съчетаването им със специални новаторски способи. В своята дълга история винарната е спечелила стотици престижни отличия и награди от специализирани световни изложения. След над 100 години традиции и опит, нашата цел продължава да бъде създаването на превъзходни нови стилове и качество на вината, запазвайки едновременно с това уникалността и комплексния характер на българското вино за следващите поколения.

ИСТОРИЯ И ТРАДИЦИИ

От древни времена регионът около Сухиндол пази исторически документи и паметници за отглеждане на грозде и производство на вино.

Винарна ЛОВИКО СУХИНДОЛ е пряк наследник на най-старата лозаро-винарска кооперация на Балканите. В далечната 1909 година основателят на избата Марко Вачков обединил местните лозари, винари и техните семейства. Целта била да създадат изба, в която да започне производство на вино по най-модерните винопроизводителни практики за онова време. По своята същност на сдружение, със своите избени помещения и опитни лозови насаждения, тя е най-старата в България и на Балканския полуостров и е уникална за страната ни чак до края на 20-те години на XX век. Самият Марко Вачков имал познания по енология, лозарство и инженерни науки, придобити в България и Франция. Под негово ръководство кооперацията се разрастнала и се превърнала във водещия български производител през 20-те и 30-те години на ХХ век. През 1952 г. следва национализация на избата, активите и лозята й. През следващите десетилетия са инвестирани нови средства в технологично обновление, създаване на нови лозя и пазарна политика. През периода 1991-1992 винарната е приватизирана и продължава дейността и развитието си като независима компания

Днес винарната е водещо име в българската винопроизводителна индустрия. Модерните методи на винифициране, съчетани с над един век на традиции и опит, гарантират създаването на вина с истински български характер и качество.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Подобни