Национален Земеделски Регистър

Винарска изба – Копса – Карлово

Категория: Винопроизводители


Населено място: Карлово


Адрес: ул. "Генерал Карцов" 34


Мобилен: 0882 645 452


Интернет страница: http://www.copsa.bg

За насГалерияЗапитване

От новокаменната епоха датират най-старите следи от живот, открити в долината на Копса (Карлово). На мястото на днешната Карловска община през различните епохи са възниквали, процъфтявали и загивали, без да оставят ясни следи в историята, селища и крепости. В периодите на римското владичество се развива мащабно строителство на пътища, пътни съоръжения, крепости в цялата Карловска долина. Северно от Карлово е минавало трасето на Подбалканския римски път, свързващ Черноморието със Сердика. За охрана на този път са били построени много крепости /кале/, които продължават да изпълнява функциите си и през ХІІ – ХІV в. Средище на долината бил укрепеният град Копса (Копсис). След смъртта на Георги Тертер ІІ в 1322 г. градовете от Сливен до Копсис станали владение на Войсил, който образувал княжество под върховенството на Византия. Главен град на княжеството станал Копса, в по-късен етап подбалканските земи на Копса са присъединили към българското
царство.

Изкуството на правене на вино ни е завещано от древните траки. Издигайки в култ бога Дионис, те отглеждали лозя и усвоили майсторството на правене на свещения елексир.Нов дух – вдъхновени от историята на тези земи и заряда на Розовата долина, фамилната традиция се продължава и днес. Следвайки основното правило, че доброто вино става единствено от грозде от добре гледано лозе, през 1998 г. собственикът на Шато КОПСА – Минко Минков започва изкупуването на лозя и незасети земи за обединение на стари лозови масиви с идея, да бъдат засети с нови лози. Изградена и оборудвана е база за винопроизводство в гр. Клисура. А през 2008г Винарска изба – Копса притежава шато, издигащо се на хълм сред лозята, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване.Лозовите масиви са разположени в подбалканската низина, заградени от двете си страни – север-юг – с масивни планински възвишения, тези на Стара планина и на Същинска Средна гора. Тази част на Средна Гора е най-високата част от планината, което осигурява още по-добър заслон на лозовите масиви. Установено е наличие на въздушните течения, основно от запад на изток, които спомагат за проветряване на гроздето и обогатяване на ароматите му.Архитектурата и разположението на шато Копса следва канона на замъците от ранното Средновековие – внушителен каменен градеж върху възвишение, с обитаеми овални кули в четирите края на основното тяло. Проектът е дело на известния български архитект Жеко Тилев.

В контраст на грубата каменна фасада е изтънченият интериор. Усещане за непреходност – дизайнерски кристални полюлеи от Мурано, плюш и коприна от флорентински производители на тъкани, антични декорации, мебели от масивен дъб, зелен и черен мрамор от Зимбабве, постели в памук от Египет, и най-важното – духът на фамилията Минков.

Събития:

Сватби

Представете си сватба като в приказките – със средновековен замък, безкрайни лозя, огрени от слънцето, и файтон, който бавно минава под зелената им арка. Ако търсите нетрадиционен и романтичен сценарий за своя специален ден, Шато Копса е идеалната дестинация. Предлагаме ви спокойна и елегантна атмосфера на магично място, към което можете да добавите и личния си почерк.

Мезон и Шато Копса разполагат общо с около 60 места за настаняване на вашите гости. Ако решите да ангажирате стаите и в двата хотела, ще ограничим достъпа на други посетители, за да не бъдете обезпокоявани по време на частното ви събитие.

Винарната ни със своя идиличен пейзаж и лежерна атмосфера предлага различни възможности за всеки сезон. Ако предпочитате сватбата ви да е на открито, подходящи локации за ритуала са градината с рози и шадраван между двата хотела, терасите на ресторант „Льо Кав“ или лозята на шатото.

Перфектно за топлите пролетни, летни или есенни дни е пространството около басейна, което може да събере около 250 души. То разкрива поетична гледка към Розовата долина, а ние го преобразяваме във вълшебен декор с шатри, дълги маси в Тоскана стил, изискани бели покривки, високи свещници, тематична декорация и сцена.

Дали ще дадете свещения си обет в най-тесен кръг, на впечатляваща церемония или ще се спрете на традиционния български ритуал – с лично отношение и професионализъм ние ще превърнем сватбения ви ден в красиво събитие, което всички ще помнят.

С нас можете да планирате всеки детайл – от менюто и винения лист до избора на диджей или сватбен фотограф.

За повече информация и резервации: 0882 645 452

Тиймбилдинг

Специалните събития са немислими без специални места. Пространствените решения, дизайнът и декорацията, особеностите на интериора и характерът на помещенията играят изключително важна роля. Изборът на място за гала вечерята, тържеството, юбилея, конкурса, фестивала, благотворителния търг или презентацията не може да бъде самостоятелен акт, без връзка с цялостната концепция за случая. Ние вписваме вашите изисквания естетически и функционално в пространството и създаваме оригинална визия за идеята ви.

Шато Копса ви предлага уникална и уютна атмосфера за провеждането на вашето събитие.

Хотел:

Замъкът отваря врати през 2008 гoдина, за да се превърне в гостоприемен дом и емблема на Шато Копса. Това е място, в което съхраняваме традициите, най-доброто си вино и изкуството да посрещаме скъпи гости. Избрахме да го изградим от изцяло автентични материали, по проект на арх. Жеко Тилев, и следвайки средновековните канони. Масивните му каменни стени са опасани от стогодишни греди, а високите изсечени прозорци добавят към удоволствието от виното и това от красивата гледка към лозята ни.

Зад суровата фасада Шато Копса крие еклектичен и изтънчен интериор. Замъкът ще ви приюти в 4 бутикови стаи и един апартамент делукс, а под величествените сводове на първия му етаж ще ви посрещне ресторант „Льо Кав“ и неговото вкусно меню.
Кристални полилеи от Мурано, флорентински плюш и коприна, антични декорации, мебели от масивен дъб, мрамор от Зимбабве, постели от египетски памук – духът на Минкови и страстта към виното са пресъздадени във всеки детайл на дизайна. Затова отделните стаи носят името и представя букета на петте сорта грозде, които отглеждаме: мускат, шардоне, мискет, мерло, каберне совиньон.

На последното ниво на Шато Копса се намира нашият панорамен релакс лаундж и в него ще се почувствате като истинска кралска особа. Най-вече, ако сте в мраморното джакузи, откъдето пред погледа ви се простира безкрайния хоризонт, зелените склонове на планините и тихото море от лозя.

За резервации: 0882 645 452

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Подобни