Национален Земеделски Регистър

Над 20 000 се издържат от селски туризъм в Испания

Над 20 000 се издържат от селски туризъм в Испания

Испания отчита висок ръст на търсенето в сектора на селския туризъм

Испания отчита сериозен ръст на търсенето в сектора на селския туризъм, твърди EscapadaRural.com, най-големият испански сайт за подобни услуги и информация. Според данни на Испанската асоциация за селски и екологичен туризъм, през последните 14 години броят на заетите в сектора се е увеличил с 61.9% до 21 317 души, а от 2001 г. насам са построени над 9000 нови семейни хотели и къщи за гости.

По предварителни данни за заетостта в селския туризъм, тенденцията от предишни години се запазва и през месец юни броят на заетите е бил
един от най-високите – около 23 200 души. Август, по всяка вероятност, ще остане най-натовареният месец и тази година, като най-добрите му стойности са от 2011 г. – 23 853 заети. Освен това, както и в другите туристически пазари, по време на летните месеци има най-голям брой работещи къщи и хотели.

Справка показва, че средната заетост по отношение на легловата база през август е 44%, с 5 на сто по-висока от предишната година, като това не включва почивките, резервирани в „последната минута“ (1 от всеки 5). Предстои анализ на пълните данни на края на месеца, но експертите прогнозират, че положителната тенденция ще се запази.

26.1 евро е средната цена за нощувка в обектите за селски туризъм

Средната цена на почивката през август е намаляла с 2.2% в сравнение с 2013 г., достигайки 26.1 евро на нощувка. Спадът на цените за пета поредна година потвърждава, че индустрията е предприела мерки, отговарящи на икономическата ситуация, които както става ясно от повишения коефициент на заетост през месец август, започват да дават резултат.

При анализ на данните за всяка автономна област, те показват както повишения, така и спадове. По-високи стойности на броя заети има в Арагон, Каталуния и Балеарските острови. От друга страна, заетите в сектора в Мурсия, Галисия, Канарските острови и Кантабрия намаляват всяка година. Каталуния е с най-висок процент заета леглова база – 63 на сто, следвана от Навара (62%), Страната на баските (61%) и Астурия (60%).

Областите, които регистрират особено ниски стойности на леглова заетост през летните месеци се намират в вътрешността на страната: Мадрид (23%), Кастилия – Ла Манча (25%), Ла Риоха (31%), Кастилия и Леон (32%) и Естремадура (35% заетост на легловата база). Испанските експерти поясняват, че макар стойностите на заетостта на легловата база да са далеч от нивата отпеди кризата, тазгодишните данни свидетелстват за възстановяване на сектора.

Над 15 800 са обектите за селски туризъм в Испания

Към края на 2001 г. в Испания има 5 865 селски вили, къщи за гости и хотели. От тогава са се появили над 9 000 нови места за настаняване в страната, което прави общия им брой 15 822.

Ясно изразена и основен проблем в сектора е сезонността – 69.9% от туристите пътуват през лятото, което обяснява високото търсене от март до август и ниското, както търсене, така и предлагане от септември до февруари. Тази особеност показва, че по-голямата част от собствениците на такива места за настаняване не са изцяло отдадени на управлението на своите имоти, а имат и други дейности.

Според EscapadaRural.com, 70 на сто от собствениците на селски къщи, вили и хотели изкарват допълнителни доходи, практикувайки други професии. Трябва да се отбележи, че въпреки пряката връзка между функциониращите места за настаняване и броя на заети в сектора, през 2012, годината с най-голям брой новосъздадени селски къщи, се наблюдава спад на заетите. Поради това изглежда, че селските къщи и хотели са активни, но с по-малко персонал.ките къщи и хотели са активни, но с по-малко персонал.

Източник: http://agronovinite.com/

Подобни