Национален Земеделски Регистър

Курс по Растителна защита – 2022 г. – чл. 83 за регистър на БАБХ

Курс по Растителна защита – 2022 г. – чл. 83 за регистър на БАБХ

Курс по растителна защита, който по новия закон е задължителен за всички стопани  за вписване в регистъра на БАБХ.
Сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията се изисква, ако нямате висше аграрно образование, а в същото време се налага да използвате препарати за растителна защита. За да притежавате сертификат по чл. 83 трябва да преминете обучение, което е по изисквания на БАБХ на тема „ПРОФЕСИОНАЛНИ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ПРОДУКТИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА ОТ ПРОФЕСИОНАЛНА КАТЕГОРИЯ НА УПОТРЕБА”. Ако искате да разберете колко струва курса, ви препоръчваме да използвате формата за запитване в контакти или да се свържете с нас на телефон 0885 556672.

 

Процедура

Курсът се провежда най-често дистанционно, за да бъде удобно за всеки един растениевъд да се сдобие с него, тъй като е задължителен. Единствено организации одобрени от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) могат да сертифицират. Национален земеделски регистър си сътрудничи с лицензиран център за провеждане на обучението, който работи изключително бързо и на разумна цена.
Форма на обучение:

 • Дистанционна форма на обучение по растителна защита – 30 уч. ч.

ВНИМАНИЕ: По повод епидемичната обстановка в страната през 2022/2023 г. свързана с COVID – 19 и омикрон, НЗР.БГ използва всички възможности за провеждането на растителна защита дистанционно обучение.

Легитимно сертифициране:

Когато преминете коректно курса се издава сертификат по чл. 83. Относно чл. 87, ал. 2, т. 2, продукти за растителна защита от професионална категория на употреба се продават и използват само от лица притежаващи такъв сертификат, който е актуален и важи през следващите 10 години.

Често задавани въпроси и адекватните отговори:

За кого е подходящо това обучение?
Обучението е подходящо за всички, които работят с продукти за растителна защита от професионална категория на употреба. От голямо значение е за търговци на продукти за растителна защита за професионална категория на употреба, за конслултанти по активна борба с вредители и други.

Санкции

Какво ще се случи ако нямате такъв сертификат, но използвате средства за растителна защиа?
Ако поради една или друга причина не сте минали това толкова важно обучение, за да получите документ подлежите на сериозна глоба. Който използва тези средства без да има сертификат по чл. 83 се наказва с парична санкция от 400 до 1400 лв.. Ако сте фирма и проверяващите констатират това нарушение, ще ви бъде наложена санкция от 800 до 2600 лв. За търговците и дистрибуторите, които си позволяват да продават продукти за растителна защита от професионална категория на употреба на лица без сертификат по чл. 83 се наказва с глоба от 500 до 2500 лв. Когато нарушенията са извършени от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 1000 до 4000 лв. От 2000 до 5000 лв. е глобата за юридически лица и ЕТ, които извършват биологични проби на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба, без да притежават сертификат по чл. 83.

Каталог с продукти за растителна защита с активни вещeства от приложение ІІ на регламент (ЕО) № 889/2008 :

 • Регулатори за растеж
 • Лимациди
 • Родентициди
 • Репеленти
 • Десиканти
 • Феромони
 • Хербициди

Каталог на разрешените за използване на пазара продукти за растителна защита:

 • Нематоциди
 • Инсектициди
 • Акарициди
 • Фунгициди

Ако желаете да преминете курс за растителна защита е необходимо да ни изпратите имейл, на който ще получите от наша страна формуляр за попълване на вашите данни. Екипът на НЗР – Национален Земеделски Регистър е на разположение при възникнали въпроси. Не се колебайте да се свържете с нас на телефон 0885 556672

Полезен видео репортаж от Agro TV на тема растителна защита – проблеми и решения:

Информацията за обучението е обновена на 19.01.2022 г. и е актуална за 2022 г.

Подобни