Национален Земеделски Регистър

Зайци великани

Зайци великани

Информацията е за породите зайци великани, подготвена с цел да се запознаете с тяхната типичност – външен вид, оцветяване на космената покривка, продуктивни качества, възможности и перспективи при отглеждане.

Белгийски великан (фландър)

Типичното за породата фландър, е че е доста едър, обемист, с дълго, широко и мускулесто тяло. Главата му е доста широка, тежка и грубовата, но независимо от това е хармонично свързана с тялото. Ушите му са правостоящи, големи и широки. На дължина достигат от 15 до 18 см. Гърдите са широки и дълбоки, с обхват 35-44 см. Крупата е широка 8-9 см. Старите зайкини имат добре обособена кожна гънка (гердан). Дължината на тялото е приблизително 65-67 см, а живото тегло – 6-7 кг. Наблюдават се животни със значително по-голяма дължина и маса. По разцветката на козината се различават следните разновидности:

Сив (по-светъл или тъмен). Осилестите влакна имат различно оцветяване по дължината. Долната част е гълъбовосиня, средната – жълта и горната – черна. Съчетаването на тези цветове дава жълтеникавосинкаво оцветяване на кожуха, което много прилича на цвета на косъма на дивия полски заек. Пуховите влакна имат гълъбовосин цвят. Коремът, вътрешната страна на лапите и долната страна на опашката са светли до бели. Смята се че този цвят е най-стар за породата и най-разпространен.
Тъмносив, напомнящ на цвета на кенгурото, с черни и тъмносиви осилести влакна, равномерно разположени по цялото тяло. Пуховите влакна са с гълъбов цвят. Коремът и вътрешната страна на лапите имат по-светло оцветяване.


Желязносив. Основното за него, е че с ръждива космена покривка и сивобяла искра. Осилестите влакна имат зонално оцветяване. В основата са гълъбовосиви, по средата – кафяви, а на върха – черни. Пуховите влакна имат сивогълъбово оцветяване.
Черен по цялото тяло със съвсем слабо просветляване по корема, вътрешната страна на краката и долната част на опашката. Пуховите влакна са тъмно-гълъбово оцветяване. Зайци с черна окраска са изключително редки. Цветът се предава неустойчиво на поколението.
Тази порода зайци са много плодовити. При едно озайчване майката ражда 6-8, а понякога и доста повече малки. В научни опити най-висока плодовитост е показала зайкиня от породата белгийски великан, която при едно озайчване е дала 18 жизнеспособни зайчета. Зайчетата се раждат със средно тегло от 60 до 65-70 грама. Първият месец достигат 700 грама, на втория месец-1700 грама, на 4 месеца-2700 грама, и на 6 месеца-3900 грама.
Зайците от породата са къснозрели. Традиционно се използуват за разплод на 8-10 месечна възраст. Притежават груба и тежка костна система.
У нас белгийският великан се развъжда отдавна и е широко разпространен в цяла България.

Бял великан

Козината на тази порода зайци е чисто бяла, с равномерна гъстота по цялото тяло. Интересното при тези великани, е че и ноктите са бели на цвят. Цвета на очите е обикновено безцветен, но в повечето определения се описва, като червен поради кръвта в кръвоносните съдове. Ако космената разцветка е различна от бяло се тълкува, като нечистопородност. Кожухарската промишленост предпочита кожите от този вид зайци поради големите им размери и гъста космена покривка.

Характерно за белият великан, е че разполагат с развита костна система, която пък допринася за добрата месодайност. Телосложението, големината и развъждането е същото, като при белгийския великан. Зайцевъдите определят месото на белият великан, като качествено благодарение на нежната консистенция. Породата е считана за перспективна и предпочитана пред белгисйкия великан. В България се отглежда от 1960 г. внесен от бившия Съветски съюз.

Вижте обяви и цени за зайци великани в България
Научете кои са най-често срещаните болести по зайците.

Сподели статията
Източник: НЗР

Подобни